Despre ce este și ce nu este Psihoterapia

Psihoterapia nu este despre a atinge perfecțiunea sau despre a deveni mai bun (fie vorba între noi: ce naiba înseamnă bun?).

Este despre a te pune în contact cu emoțiile tale, suferințele tale, patternurile tale, automatismele care se activează când ceva din interiorul tău rezonează și întră în defensivă sau pune la bătaie mecanismele de apărare.

Este despre a trăi conștient, a alege în cunoștință de cauză, a putea alege cum să trăiești, ce să faci fără ca frica inconștientă să te influențeze; doar să te protejezi conștient.

Este despre creșterea calității vieții, a relațiilor interumane și despre a da mai departe o moștenire emoțională conștientă – nu perfectă, nu bună, nu extraordinară dar autentică.

_______________

Exemplu:

Omul care este violent alege inconștient să se comporte agresiv pentru că nu este în contact cu frica imensă pe care o simte și pentru că nu a fost nimeni acolo ca să îl învețe cum să gestioneze aceste emoții. Și va da mai departe copiilor acest mecanism.

Persoana care este în rolul de victima nu a învățat să recunoască agresorii din viața lui pentru că asta ar fi însemnat să conștientizeze că cei care l-au îngrijit au avut un rol de agresor și poate că singura dovadă de “iubire” a fost acest tip de relaționare.

Aceste 2 tipologii au nevoie să învețe cum să pună limite într-un mod sănătos și asertiv. Ca să poți să faci asta este nevoie să te cunoști foarte bine, să te întâlnești cu tine într-un mod autentic.

___________________

Pentru asta, este nevoie să treci printr-o experiență de reParentare, este nevoie de o nouă imagine a unui părinte protector, grijuliu, asertiv de la care poți învăța CUM să te iubești, CUM să îți gestionezi emoțiile și că este în regulă să le simți.

Să înveți că meriți, că ești ok așa cum ești, că poți avea parte de alte răspunsuri la diverse situații și că scenariile negative cu care ești obișnuit se pot schimba pentru că persoanele nu mai sunt aceleași. Că ești ok dacă ești diferit sau alegi diferit.

Un terapeut poate să ghideze o persoană, pe drumul acesta, într-un mod obiectiv. În același timp este important să ne înconjurăm de oameni/prieteni care au aceeași capacitate și de la care putem învață aspectele de care avem nevoie.

Din păcate, unele persoane nu pot face asta pentru că sunt și ele la fel de prinse în povestea lor și așa ajung să fie subiective. Și așa ne confirmăm scenariile de viață, fie că aceste persoane sunt de acord sau nu cu noi.

Dar psihoterapia nu este despre vină și despre a caută vinovați; PSIHOTERAPIA este despre tine și despre lumea ta interioară, nu despre ceilalți.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *